تحصیل در مالزی

مالزی از آنجایی که کشوری اسلامی است و نزدیکی های فرهنگی به ایران دارد یکی از مقاصد مناسب دانشجویان ایرانی برای تحصیل بوده است. همچنین در سالهای اخیر سرمایه گذاری هایی که دولت مالزی برای بالابردن کیفیت آموزشی و تحقیقاتی خود انجام داده، توانسته باعث افزایش کیفیت دانشگاه های مالزی در ۵ سال گذشته شود. این اتفاق در رنکینگ جهانی دانشگاه های مالزی در سالهای اخیر مشهود است. دانشگاه  UM مالزی همکنون رتبه 70 دنیا را در سیستم رتبه بندی QS 2023   دارد و سایر دانشگاه های مالزی نیز همچنین رتبه های مناسبی را در دنیا به دست آورده اند که در بخش رتبه بندی دانشگاه های مالزی کاملا به آن اشاره می شود. همچنین دانشگاه های با توجه به بودجه های مناسب تحقیقاتی خود شرایط خوبی را برای دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری فراهم آورده اند، تا آنها بتوانند با کمک از تجهیزات و منابع مناسب تحقیقاتی در زمینه پروژه های تحقیقاتی خود به موفقیتهای مناسبی دست یابند.

از طرف دیگر دانشگاه های مورد تائید مالزی در لیست وزارت علوم و وزارت بهداشت ایران که دانشگاه های برتر مالزی هستند، هزینه های تحصیلی پائین­تری نسب به سایر کشور ها دارند. دانشجویان نیز می توانند با گرفتن شغل های داخل دانشگاه، مانند کمک مدرس و کمک محقق ( TA و RA ) از اساتید خود هزینه های تحصیل خود را در مقاطع ارشد و دکتری پوشش دهند. همچنین هزینه های اقامت و زندگی در مالزی به نسبت از کشورهای اروپایی، آمریکای شمالی و مرکزی، استرالیا و بسیاری از کشورهای آسیایی کمتر است و با توجه به شرایط اقتصادی می تواند برای دانشجویان و خانواده های آنها کمک بزرگی باشد.

سیستم آموزشی مالزی

در خصوص سیستم آموزشی مالزی باید اشاره کرد، دانشگاه های مالزی اکثر رشته­ها و گرایش ها را در کلیه مقاطع ارائه می دهند. در دانشگاه های دولتی مالزی اکثر دانشکده های با رشته های متنوعی پذیرای دانشجویان بین المللی هستند.

طول دوره های تحصیلی در مالزی به این صورت است که کارشناسی عموما ۳ تا ۴ سال و کارشناسی ارشد حدودا یکسال و نیم تا دو سال و دکتری ۳ تا ۵ سال به طول می انجامد. در خصوص ساختار آموزشی مالزی باید اشاره کرد که دوره کارشناسی بیشتر بصورت ارائه دروس بوده و در اکثر رشته ها با انجام یک تحقیق ( پایان نامه ) به اتمام می رسد. در مقطع کارشناسی ارشد در بیشتر دانشگاه ها و رشته ها دوره بصورت ارائه دروس آکادمیک در ۲ تا ۳ ترم و سپس انجام یک پروژه تحقیقاتی و نگارش و دفاع از پایان نامه منجر به فارغ التحصیلی می گردد. در مقطع دکتری در بسیاری از دانشگاه ها ساختار آموزشی تحقیق محور است و شاید چند واحد آموزشی را دانشجو باید بگذراند. در مقطع دکتری دانشجو باید پس از نگارش پروپوزال تحقیقاتی اقدام به دفاع از آن نموده و پس از آن شروع به انجام تحقیقات و نگارش رساله دکتری خود کند.

لیست دانشگاه های مورد تائید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران در حوزه کشور مالزی

گروه الف (ممتاز):

  1. Malaya university

گروه ب (خوب):

  1. Multimedia University (MMU)
  2. Taylor's University
  3. UCSI University
  4. Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) / National University of Malaysia
  5. Universiti Malaysia Pahang
  6. Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
  7. Universiti Sains Malaysia (USM)
  8. Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
  9. Universiti Teknologi MARA
  10. Universiti Teknologi Petronas (UTP)
  11. Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
  12. Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR)​
  13. Universiti Utara Malaysia
  14. University of Putra Malaysia

گروه ج (متوسط):

  1. Limkokwing University of Creative Technology
  2. Malaysia University of Science and Technology (MUST)
  3. Universiti Teknikal Malaysia Melaka
  4. University of Kuala Lumpur

تبصره: قابل توجه متقاضیان ادامه تحصیل در مقطع دکتری:

ضروری است متقاضیان ادامه تحصیل در مقطع دکتری در دانشگاه‌های خارج از کشور از تاریخ ۱۳۹۸/۰۴/۰۱ برابر  با ۲۰۱۹/۰۶/۲۲ صرفأ در دانشگاه‌های گروه الف (ممتاز) و گروه ب (خوب) قابل مشاهده در پایگاه اطلاع رسانی این اداره کل، ثبت نام رسمی نمایند. لذا مدارک صادره از دانشگاه‌های گروه ج (متوسط) چنانچه پذیرش رسمی آنها پس از تاریخ یاد شده باشد، صرفأ تا مقطع کارشناسی ارشد قابل بررسی و ارزشیابی است.

دانشگاه های مورد تائید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در حوزه کشور مالزی

    1. National University of  Malaysia
    2. University of Science, Malaysia
    3. University Kebangsaan Malaysia (UKM)
    4. University Malaysia (UM)
    5. University Putra Malaysia (UPM)
    6. University Sains Malaysia (USM)
    7. University Teknologi MARA

رتبه بندی جهانی دانشگاه های مورد تائید وزارت علوم و وزارت بهداشت در حوزه کشور مالزی:

از جمله معیارهای تعیین رنکینگ دانشگاه‌ها می‌توان آمارهای مبتنی بر تجربه، سطح علمی و کیفی اساتید، بورس‌های داده شده، تعداد دانشجویان، تجهیزات آزمایشی و پژوهشی و سایر موارد را نام برد. معیارهای آکادمیک در مقایسه با معیارهایی مثل چگونگی پذیرش و ورود دانشجویان به دانشگاه، در رتبه‌بندی چندان موثر نیست.
اکثر رتبه‌بندی‌هایی انجام شده همه دانشگاه‌ها را به چالش می‌کشد اما برخی رتبه بندی ها برای برنامه آموزشی دانشکده‌ها انجام می‌شود.

ابتدا دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی و پژوهشی که باید رتبه‌بندی شوند مشخص و بعد معیار ها برای این امر معین می‌شوند. تنوع بسیاری در این معیارها وجود دارد و طیف گسترده‌ای از سطح آموزش، تا تعداد دانشکده ها سایت دانشگاه و متراژ آن را شامل می‌شود. از طرفی احتمال دارد شاخص منحصربه فردی که در رتبه‌بندی‌های گوناگون استفاده می‌شود، تاثیرش در هر رتبه‌بندی فرق داشته باشد. این مورد به این خاطر است که تعداد معیارهای انتخابی و سطح تاثیر هر یک در رتبه‌بندی های گوناگون، فرق دارد. مثلا معیار کیفیت آموزش در رتبه‌بندی تایمز ۳۰ درصد و در رتبه‌بندی شانگهای ۱۰ درصد می‌باشد.

پراهمیت ترین معیاری که در اغلب رتبه‌بندی‌ها سنجیده می‌شود، سطح کیفی آموزش می‌باشد. عوامل موثر در این شاخصه معمولا تعداد دانشجویان فارغ التحصیل دانشگاه و تعداد جوایز جهانی دریافت شده توسط دانشگاه به خصوص جایزه نوبل می‌باشند.

معیار حائز اهمیت دیگر در رتبه‌بندی، اعتبار و خوشنامی دانشگاه در سطح جهان است. اما هر موسسه در امر رنکینگ پارامتر های مختلفی را برای این شاخصه در نظر می‌گیرد. برای مثال در رتبه‌بندی QS دیدگاه‌های دانشگاهیان عالی مقام، در رتبه‌بندی شانگهای سطح کیفی هیئت علمی و اساتید و در رنکینگ فاکتور جی میزان پیوندهای صفحات وب دانشگاه در مقایسه با سایر دانشگاه‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد.از دیگر عوامل این معیار می‌توان به تعداد اساتید و دانشجویان بین‌المللی دانشگاه، کنفرانس‌ها  و مشارکت های جهانی دانشگاه اشاره کرد.  فعالیت‌های تحقیقاتی یکی دیگر از معیارهای موثر در رنکینگ دانشگاه می‌باشد که بنحوی خروجی علمی دانشگاه را نشان می‌دهد. از عوامل تاثیربرانگیز در این معیار می‌توان به میزان تحقیقات انجام شده، سرمایه‌های تحقیقاتی و اعتبار پژوهشات (ارزیابی اعتبار از طریق میزان مقالات منتشر شده در روزنامه‌های معتبر علمی، میزان تحقیقات ISI، میزان ارجاعات مقالات و بررسی ارجاعات به هیئت علمی امکان پذیر است) اشاره نمود. معیارهای دیگر در رنکنیگ دانشگاه از جمله نسبت اساتید به دانشجویان، اساتید و دانشجویان فارغ‌التحصیل با مقالات مستند، تعداد کتاب و روزنامه‌ها، میزان راندمان دانشگاه، اختراعات و خلاقیت‌های صنعتی می‌باشد.

در این قسمت در حوزه کشور مالزی از رتبه بندی های (رنکینگ های) جهانی دانشگاه های مورد تائید وزارت علوم و وزارت بهداشت در سال ۲۰۲۱ براساس دو منبع معتبر :

  • موسسه Quacquarelli Symonds یا به اختصار QS که همچنین به نام TOP UNIVERSITIES معروف است.
  • موسسه Times Higher Education World University Rankings